Kasteel parkwijk

(NL) Naar aanleiding van het vijfhonderdste jubileum van het kasteel Wissekerke werd een internationaal gezelschap van vijf kunstenaars uitgenodigd een hedendaagse kunstwerk te maken dat verwijst naar de geschiedenis van het kasteel.
De fotocollage 'Kasteel Parkwijk 2016' tracht de geschiedenis van het kasteel te verbinden met de geschiedenis van de verkavelingen en de bewoners in de gemeente. De collage vormt een dialoog tussen de historische renovaties van het kasteel en de renovaties in het hedendaagse België.
Het land waar zovelen de drang voel(d)en om elk een eigen 'kasteel' te bezitten op het platteland. Het historische verhaal van 500 jaar geleden toont immers veel parallellen met de hedendaagse realiteit. Voor de collage werden de huizen van 'de parkwijk' naast het kasteel gefotografeerd en gefuseerd als een deel van het kasteel. Zo wordt de betrokkenheid van de wijk met het kasteel versterkt.

De installatie werd gemonteerd op een houten sokkel, verwijzend naar een renovatie-aankondiging in de vastgoed sector. Tijdens de expositie kreeg de gemeente dan ook meermaals de bezorgde vraag: "Dit is toch geen renovatieplan voor het kasteel?".

Op 25 april 2017 werd een maquette van 'kasteel parkwijk' overhandigd aan het koninklijk echtpaar.
10 maart 2018 kreeg het werk 'kasteel parkwijk' een permanente plaats in de gemeente Kruibeke, ter hoogte van de Bazelstraat 230.

Curator Kurt Van Belleghem
Reportage met koning foto ©Kris Jacobs
Foto's Stolp ©Jeroen De Vroede

Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk Kasteel parkwijk